Fläskkorv och rullkorv

Fläskkorv finns i många olika varianter, en av dem lever kvar som våra dagars julkorv. Till fläskkorvens nära släktingar hör också rullkorv, potatiskorv och råkorv.

Flicka och kvinna stoppar korv med hushållsmaskin.

En variant av fläskkorven kallas ofta för julkorv. På bilden stoppas julkorven i ett hem i Örebro år 1958. Foto: Örebro Kuriren/Örebro läns museum.

Fläskkorv

Med fläskkorv kan avses åtminstone fem olika korvar. Den ena, vilken verkar ha varit vanligast, gjordes huvudsakligen på fläskkött som i vissa fall blandades ut med fett/ister.

I den andra typen blandades finhackat fläskkött med mosad potatis. Denna korv skulle ligga i salt i tre dagar och därefter hängas upptill torkning. Den kallades därför upphängelsekorv i Västergötland.

Den tredje typen bereddes huvudsakligen av räntan samt mindre bitar som inte användes i andra charkprodukter (liknar på så vis hackkorven).

I den fjärde typen blandades korngryn i smeten (liknar grynkorv). Olika kryddningar förekom, som salt, peppar och nejlikor eller timjan, mejram och rödlök. Man kunde också röka fläskkorven, eller torka den till spickekorv ovanför spisen.

Fläskkorv kunde också vara en kalaskorv som åts bräckt med potatis eller makaroner och tillverkades av stycken av sidfläsket, hararna, samt det främre av buklisten, som finhackades i en hackho. Önskade man korven riktigt god, blandade man massan med ryggfläsktärningar. Mjölk och potatisstärkelse tillsattes. Som krydda användes lök, kryddpeppar och ibland muskot eller ingefära. Smeten stoppades i raka gristarmar och kokades i minst 15 minuter. Den förvarades i saltlake och fick hänga någon tid i bodtaket.

Benämningen julkorv förekommer också på en variant av fläskkorv.

Potatiskorv

Potatiskorven består av rent kött blandat med potatis eller av inälvsmat blandad med talg och potatis. Potatiskorven kan också innehålla korngryn. Kallas idag också för Värmlandskorv.

Rullkorv/ Rullekorv

För att göra rullkorv drog man hinnorna av de båda isterhavorna, bredde ut dem och lade på några bitar bröstkött, saltade och kryddade och rullade samman till ett par rullekorvar. De syddes ihop med nål och tråd samt virades hårt med snöre.

Råkorv

Råkorv förekommer i stort sett bara i Uppland. Gjordes av lungan, rå, samt råa korngryn i salt, denna saltades ner. När den skulle anrättas vattnades den ur och kokades. Den kunde också innehålla lite salt fläsk.

Tallrik med maträtt.

Råkorv är en uppländsk specialitet – här serverad med stuvade gula ärtor. Foto: Tommy Arvidson/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND).

Länkar och lästips

Svensk charkuteritradition. Resultat av ett arkivgrävande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (rapport från Hushållningssällskapet 2017)

Om olika korvprodukter på Smakasverige.se:

Litteratur

Arnstberg, Karl-Olov & Björklund, Anders (2011). Korvboken – hjälpreda och kulturhistoria. Stockholm: Carlssons Bokförlag.

Scherman, Jan (2020). Den svenska korvresan: berättelser om ett mathantverk som förenar. Stockholm: Norstedts.

Läs mer på isof.se

Aktuellt dialektord: Bottenkorv Länk till annan webbplats.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 december 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.