Falukorv

Falukorven är den korv som i dag är mest förknippad med svensk vardagsmat. Ursprunget är förstås från Falun, men inspirationen kommer från Tyskland.

falukorvsring

Bräckkorv med gruvlig historia

Falukorv är en typ av bräckkorv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Men den förekommer inte i vårt uppteckningsmaterial, som i första hand behandlar hemslakt och självhushåll.

Alla som har varit på en tur i Falu koppargruva vet också historien om dess ursprung och att det handlar om en korv som länge varit en handelsvara, vilket annars inte var fallet med äldre tiders charkprodukter. När gruvdriften var som störst i koppargruvan behövdes det en mycket stor mängd rep, som tvinnades av det starkaste material, oxhudar. Oxar föddes upp i Småland och drevs upp landet till Bergslagen och gruvorna som köpte hudarna och slog rep till de uppfordringsverk som hissade upp malmen och de enkla hissar som arbetarna åkte i. Det blev mycket kött över som röktes och av det tillverkades bland annat korv, som kom att bli en handelsvara. Det var en mer otraditionell korv, inspirerad av tysk tradition. Inom bergsbruket verkade ju en stor mängd både bergsmän och arbetare med tyskt ursprung. Korven röktes, uppnådde en viss hållbarhet och såldes sedan över stora områden. Under 1870-talet togs traditionen upp i den lokala livsmedelsindustrin och omkring 1890 hade falukorven utvecklats.

Garanterad traditionell specialitet

Falukorven tillhör de svenska produkter som sedan 2001 har en EU-märkning som ”Garanterad traditionell specialitet” (GTS). Det innebär att receptet är skyddat och att produktnamnet ska ha använts i minst 30 år. Märkningen får användas av alla som använder receptet.

Läs mer om märkning av traditionell mat på sidan Skydd för traditionella matprodukter.

Tallrik med falukorv stekt i skivor, ketchup och stuvade makaroner.

Falukorv med stuvade makaroner, falukorv i ugn och korv stroganoff – falukorven har huvudrollen i många vår tids vardagsrätter.

Länkar och lästips

Falugruva.se: En ring fahlu korf, tack – en kort film om falukorvens historia Länk till annan webbplats.

Svensk charkuteritradition. Resultat av ett arkivgrävande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (rapport från Hushållningssällskapet 2017)

Litteratur

Forss Tommy och Lindblå Maud (1993). Falukorv: mat och historia, Falun: Kronwall information.

Swahn, J-Ö (2000). Fil, fläsk och falukorv. Svenska mattraditioner genom tiderna. Lund: Historiska media.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 08 december 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.