½ stop mjölk ljummas och deruti blandas så mycket mjöl att det blir som en tjock välling. Sedan tages 1 quarter skiradt smör och ett knappt skedblad jäst, sedan arbetas in så mycket mjöl man kan. Derefter jäser degen, kvarefter han arbetas på bordet, att han blir blank, då man arbetar in socker efter smak. Nu får den ej jäsa. Hvar kringla arbetas så länge att degen ser ut som kitt. Nu har man kokt vatten tillhands, hvaruti kringlorna lägges 5 à 6 i sender. Då de flyta upp tagas de med hålslef och lägges på ett såll, att vatten väl får rinna af, hvarefter de sättas på heta spjäll i ugnen som bör vara så varm som då hvetebullar nyss äro uttagna.
Recept från: Karin Westmans receptsamling, 1874, Härnösand, Ångermanland (Uppsala 40938)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer