Wild kål från Härnösand

Beredning

Ett stort hvitkålshufvud skäres uti 4 delar. Den grofva stocken borttages, hufvudet nedpackas uti en väl förtent kastrull, 3 qvarter söt tunn grädda (i brist derpå söt mjölk) slås derpå. 3 lod fint stött socker, ½ lod kryddpeppar samt 1 lod färskt smör, hvilket skäres uti bitar. Allt detta lägges på kålen; locket lägges på och tillklistras, ifall det ej faller tätt intill, ty ingen imma får komma ut. Kastrullen sättes på elden att sakta koka i 4 timmar minst. Under kokningen skakas den ofta helt sakta. En half timma innan anrättningen aftages locket och efterses om såsen är för tunn, i hvilket fall man låter kålen koka utan lock en half timma, då den är färdig att serveras till hvad kött som helst. Obs! Kryddpepparen bör äfven vara fint stött.

(Braås)

Recept från: Karin Westmans receptsamling, 1874, Härnösand, Ångermanland (Uppsala 40938)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.