Tarflig ugnspannkaka

Beredning

Till två sådana tages 6 qvarter skummjölk och deri vispas så mycket mjöl att deraf blifver en lagom smet; antingen af bättre eller sämre hvetemjöl eller istället för det förra fint godt rågmjöl och 3 eller 4 händer potatismjöl, tvenne plåtpannor smörjes med god flottyr och smeten ihälles i pannorna och insättes i lagom varmugn. När kakorna höjt sig på midten äro de färdiga att uttagas och uppstjelpas då på plåtlock och sedan på fat.

Obs. Ofvannämnde smet kan begagnas till glödpannkakor och plättar men icke alldeles så tjock. Äfvenså till potatisplättar af kokt potatis, hvilken på jern är rifven och blandad i smeten.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.