Kräftsoppa från Härnösand

Beredning

7 à 8 tjog kräftor förvällas och saltas ganska litet; utaf stjertarne och alla stora klor göres en vanlig fers i hvilken äfven bör vara kräftsmör, så att de blir röd; fersen lägges i de stora kräftskalen och kokas.

Allt det öfriga af kräftorna sönderstötas i stenmortel (gallblåsorna och allt svart borttagas) och lägges sedan tillika med ett godt stycke hvetebröd att koka i svag bouillon, då all must är urkokt, silas det genom soppsil, att det blir klart. Sedan ilägges fersen, kräftstjärtar, ärter, blomkål mm efter behag.

(Öhlund)

Recept från: Karin Westmans receptsamling, 1874, Härnösand, Ångermanland (Uppsala 40938)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.