(För 6 personer)
½ kg salt kött
½ kg salt fläsk
1 kålrot
1 liter potatis
Vatten
Är köttet och fläsket mycket salt, så vattenlägges det dagen förut. Lägges ner i kallt vatten, får koka upp och skummas. När det kokt ungefär en timme lägges den skalade och i bitar skurna kålroten i. När alltsammans är nästan mjukt, lägges den skalade potatisen i och får koka tills den är mjuk, då stönjan är färdig. Används till middag.
Recept från: Elin Karlsson, Berg, Vreta Kloster, Östergötland.
Upptecknat: Den 28 juni 1910 av Valborg Nilsson (Uppsala 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer