Stönja från Vreta Kloster

Ingredienser

(För 6 personer)
½ kg salt kött
½ kg salt fläsk
1 kålrot
1 liter potatis
Vatten

Beredning

Är köttet och fläsket mycket salt, så vattenlägges det dagen förut. Lägges ner i kallt vatten, får koka upp och skummas. När det kokt ungefär en timme lägges den skalade och i bitar skurna kålroten i. När alltsammans är nästan mjukt, lägges den skalade potatisen i och får koka tills den är mjuk, då stönjan är färdig. Används till middag.

Recept från: Elin Karlsson, Berg, Vreta Kloster, Östergötland.
Upptecknat: Den 28 juni 1910 av Valborg Nilsson (Uppsala 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 04 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.