4 kg
4 msk salt
½ msk kryddpepparkorn
Vatten
Till stekningen:
2 msk smör
Flottyr
2 ägg
2 kkp skorpbröd
Jufret tvättas i kallt vatten, får därpå ½ dag ligga i kallt vatten, hvilket ombytes ett par gånger. Sättas på i, så mycket varmt vatten att det står öfver köttet, saltas, befrias från skum, samt får långsamt koka omkring 10 timmar eller tills det känns mört. Fettet afskummas och däri brynas jufret (i långpanna) i ugn, tills det blifver brunt. Då det skall serveras skärs det i tunna skifvor, hvilka doppas i ägg – skorpbröd (I enklare fall doppas skifvorna i mjöl) samt brynas i flottyr, eller smör, i stekpanna.
Serveras till grönsaker eller som smörgåsrätt.
Recept från: Lantbrukaren E Pettersson, Dagsberg, Östergötland.
Upptecknat: 1901 av Augusta Karlsson (Uppsala 29403:12)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer