Jufver från Dagsberg

Ingredienser

4 kg
4 msk salt
½ msk kryddpepparkorn
Vatten

Till stekningen:
2 msk smör
Flottyr
2 ägg
2 kkp skorpbröd

Beredning

Jufret tvättas i kallt vatten, får därpå ½ dag ligga i kallt vatten, hvilket ombytes ett par gånger. Sättas på i, så mycket varmt vatten att det står öfver köttet, saltas, befrias från skum, samt får långsamt koka omkring 10 timmar eller tills det känns mört. Fettet afskummas och däri brynas jufret (i långpanna) i ugn, tills det blifver brunt. Då det skall serveras skärs det i tunna skifvor, hvilka doppas i ägg – skorpbröd (I enklare fall doppas skifvorna i mjöl) samt brynas i flottyr, eller smör, i stekpanna.

Serveras till grönsaker eller som smörgåsrätt.

Recept från: Lantbrukaren E Pettersson, Dagsberg, Östergötland.
Upptecknat: 1901 av Augusta Karlsson (Uppsala 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.