Inläggning av saltgurka

Beredning

Lagom stora gurkor, helst smal och ljus sort, läggas 6-8 timmar i kallt källvatten och sedan på dubbelt linne. Av 6 liter vatten och rent salt göres en lake, så stark att ett tjog ägg flyter därpå, och då saltet är väl smält, blandas däri 3 lit ättika. Detta är beräknadt till 15 gurkor. En väl urbönad tät fjärding eller bytta av bokträ smetas i botten och laggas med hård surdeg. Man bör ha sammanblandat svarta vinbärs- och brunkörsbärslöv, samt om man vill, litet dillkronor, 2-3 msk stött alun, 2-3 bitar pepparrot, skalad och skuren samt 2-3 skidor spansk peppar, om man så vill.

Då allt är i ordning strös på kärlets botten ett varv av de blandade löven, därpå gurkor ordentligt bredvid varandra, med ett löv mellan varje gurka. Då ett varv är fullt, strös litet alun och pepparrot, sönderbruten spansk peppar, så löv och därpå gurkor. Så fortsättes till gurkorna äro slut, då mycket löv lägges på dem, varefter en träbotten, som går mitti kärlet lägges överst samt en stor sten som tyngd. Lake med ättikan öses varsamt på, varefter kärlet nedbäres i källare. Efter 6 veckor äro gurkorna färdiga. De upptages, tvättas i kallt vatten, skäres i tunna skivor och uppläggas. Om man har alltför kall källare, bör gurkkärlet stå 3-4 dar i varmt rum, innan det nedsättes i källare.

Urbönad = rengjord med het enelag.

Recept från: Ruth Helges vis- och receptbok (Uppsala 33237)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 04 februari 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.