2 kannor mjölk
2 kg korngryn
½ kg svinlefver
Brun sirup
Mejram
Peppar
Salt
Lök
Grefvar (rester av istret som blir kvar efter smältning)
Mjölken kokas upp. Hälften af den och korngrynen kokas tillsammans till en stadig gröt. Så småningom ispädes den öfriga mjölken så när som på ½ liter. När detta är riktigt inkokt tillsättes den rårifna lefvern uppblandad i den öfverblifna mjölken. Detta får stå kvar i järngrytan tills mesta hettan afgått, hvarigenom grynen bättre svälla. Nu tillsättes efter smak sirup, peppar, salt, mejram och stekt lök. Massan stoppas i oxkinn, kokas därefter i vatten omkring 1 timme.
Recept från: Skollärarfru Matilda Bilfeldt, Engtorp, Kvillinge, Östergötland.
Upptecknat: Den 15 augusti 1905 av Maja Ringdahl (Uppsala 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer