12 kg fläskkött
4 kg kokt rifven potatis
6 liter kokt kallnad mjölk
1½ hg potatismjöl
4 msk salpeter
Salt
Malen hvitpeppar
Malen kryddpeppar
Fläskköttet skäres i bitar och drifves genom köttkvarn. Potatisen kokas, skalas och rifves, mjölken kokas upp och får kallna. Sedan blandas det malda köttet, den rifna potatisen, mjölken, potatismjölet, salpetern upplöst i litet av mjölken och kryddorna tillsammans, och man arbetar korffärsen omkring en timme. Därefter stoppas den i mycket väl rengjorda krokfjälster. Korfvarna nedläggas härpå i saltlake till förvaring.
Recept från: Hemmansägareänkan Ulrika Jonsson, Harstorp, Kvarsebo, Östergötland.
Upptecknat: Den 16 juni 1905 av Thyra Åhlén (Uppsala 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer