2,1 kg oxkött
2,1 kg fläskkött
2.1 kg späck
2,1 kg kokt kall potatis
4 liter kokt kall mjölk
Hvitpeppar
Ingefära
Socker
Salt
Fjelster
Oxkött och fläskkött befrias från senor och skäres i stora tärningar, som males 2 gånger. Af späcket skäres små tärningar. Den kokta och kallnade potatisen males 1 gång. Alltsammans lägges i en balja och kryddorna tillsättes. Mjölken ihälles så småningom och massan arbetas 1 timmes tid. Färsen stoppas i 50cm långa rakfjälster. När all korfven är färdig, ingnides den med salt och något salpeter. Får så ligga i 2 dagar hvarefter den rökes.
Recept från: Fru Nanny Gustafsson, Linköping, Östergötland.
Upptecknat: Den 7 augusti 1898 av Elin Gustafsson (Uppsala 29403:24)
Kommentar: Rakfjälster är rak tarm av nöt, som ger tjocka korvar.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer