At fylla witkål från Sölvesborg

Beredning

Skjär ståken af när in till hufwudet, och gjör det wäl ihålit, haka sedan den utgräfda kålen med talg och kalwekjött, muskotblomma och rifwen hwetesimbla, ingefära, salt, såcker, 4 stycken ägg, baka det wäl tillhopa och stött det i en mortel. Fylla det sedan i kålhufwudet, tag 2 kannor söt mjölk och koka upp. Skjär lock af samma kålhufwud, sätt som lock på kålhufwudet och bind med band, lägg det i mjölken och koka under lukt låck, innemot det är kokt, skal man lägga ett stycke färskt smör och rifwen hwetesimbla, muskotblomma och såcker då det anrättas lägges 1 hufwud med i fatet, de andra hufwudena klyfwes i 4 delar och såppan slås öfwer.

Recept från: Hushållsbok från sent 1700-tal–1800-tal, upphittad vid Sölvesborg slott i Blekinge (Uppsala, 15250)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 mars 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.