Köttsoppa med Klimp från Ed

Ingredienser

1½ kg fårbringa
3½ liter vatten
1 msk salt
6 hvitpepparkorn
4 morötter
1 kålrot

Klimp:
2 kkp mjöl
1½ kkp mjölk

Beredning

Ringan knäckes och tvättas i ljumt vatten. Den såsättes i kallt vatten och får koka upp, skummas och får sedan koka upp, skummas och får sedan koka i 1½ timma, hvarefter de ansade och i små bitar skurna rotsakerna lägges i. Då dessa äro kokta tillsättes klimpen. Hvetemjölet utröres i mjölken tills det blir en smidig deg, sedan formar man med en sked små klimpar, som lägges i soppan, hvarefter den får koka en god stund.

Köttet serveras särskildt.

Recept från: Torparhustrun Lisa Karlsson, Öhn, Ed, Ångermanland.
Upptecknat: Den 6 augusti 1905 av Hilda Öström (Uppsala 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 03 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.