(För 7 pers)
Inmäte af ett får (magsäck, tarmar, hjärta, lungor och lefver)
3 kkp mjölk
1 kkp skorpbröd
1 tsk peppar
½ lök
2 msk hvetemjöl
2 msk potatismjöl
1½ msk salt
Inmätet göres väl rent och får ligga i vatten öfver en natt. Sedan förvälles det, skäres i bitar och males en gång på köttkvarn. Så blandas det med mjölk, skorpbröd, mjöl och kryddor. Löken skalas, skäres mycket fint och blandas i smeten, som därefter arbetas väl. Till sist formas bullar, som stekes i smält njurtalg.
Recept från: Stathustru Thilda Johansson, Östra Aplagården, Öxnevalla, Västergötland.
Upptecknat: 1903 av Gertrud Ekberg. (Uppsala 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer