Blodbröd från Själevad

Ingredienser

1 kanna blod
1 stop mjölk
½ stop dricka
3 kg rågmjöl
3 kg vetemjöl
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk vitpeppar
3 msk sirap
4 små lökar
2 msk salt

Beredning

Kryddorna och vätskorna landas i ett tråg och mjölet nedröres. Löken skalas, hackas och fräses i lite fett och nedröres sist och degen är färdig att bakas ut. Man kavlar ut ungefär ½ cm tjocka, ganska stora, runa kakor, vilka ringlas och gräddas i bakugn. Kakorna läggas sedan ut på bakbordet att torka tills de äro hårda.

När man sedan använder blodbrödet kokar man det i salat vatten och äter det med stekt fläsk och mjölksås.

Recept från: Arbetaren Manne Gidlund, Domsjö sågverk, Själevad, Ångermanland.
Upptecknat: Den 22 juni 1908 av Linnea Huss (Uppsala 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 03 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.