Recept:
2 kg oxbringa
4 liter vatten
1 tekopp spritade sockerärter
5 morötter
5 palsternackor
3 purjolökar
1 tesked hela hvitpepparkorn
2 liter potatis
Köttet, som fått ligga i rimsaltet i 2 dagar, tvättas och påsättes att koka tills det känns halfkokt. Då tillsättas grönsakerna (ej potatisen) skurna i tämligen stora bitar samt pepparn. När köttet är färdigt upptages det och potatisen, skalad och skuren i bitar, ilägges i soppan, som får koka tills potatisen och grönsakerna äro mjuka. Köttet skäres i skifvor och ätes till soppan.
Recept från: Sågverksarbetarhustru Anna Bengtsson, Käralund, Örgryte, Västergötland.
Upptecknat: Den 14 augusti 1900 av Elin Ekberg. (Uppsala 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer