Köttsoppa från Umeå

Ingredienser

1½ kg färskt kött
1½ kkp risgryn
2 kg salt fläsk
½ liter kokt potatis
1 kkp gula ärter
Vatten

Beredning

Köttet knäckes väl och får ligga i kallt vatten att blodet utdrages. Sedan lägges det jämte fläsket i en gryta och så mycket vatten påhälles, att det står 1 tum öfver köttet. När det kokat en stund skummas det, ärter och risgryn tillsättas och soppan får sakta koka i 2½ à 3 tim. En stund innan den serveras ilägges den kokta och skalade potatisen.

En mycket omtyckt middagsrätt.

Recept från: Bondeänkan Karin Lundberg, Tavelsjö, Umeå, Västerbotten.
Upptecknat: Den 5 augusti 1898 av Ellen Hellström (Uppsala 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 02 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.