Köttbullar från Örgryte

Ingredienser

Recept:
½ kg bladad köttfärs
1 liten rödlök
3 skorpor
1 stor thekopp mjölk
2 tsk potatismjöl
½ tsk peppar
1 struken msk salt
1 msk smör
2 msk skiradt svinister

Beredning

Köttfärsen blandas med de fint stötta skorporna, den rifvna rödlöken, mjölken, potatismjölet samt pepparn och saltet, hvarefter alltsammans arbetas med träsked tills färsen blir sammanhängande, I en stekpanna smältes smöret tillsammans med istret, hvarefter med händerna formas bullar af smeten, hvilka stekas i flottyren och vändes så de blir bruna på båda sidor. Härefter påspädes 1 tekopp vatten, hvarefter bullarna få koka omkring 20 minuter.

Anrättningen, afsedd för 4 personer, användes tillsammans med potatis till förrätt på söndagsmiddag.

Recept från: Repslagarhustru Beata Hansson, Marieberg, Örgryte, Västergötland.
Upptecknat: Den 11 augusti 1900 av Elin Ekberg. (Uppsala 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 02 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.