Äggröra med stekt fläsk från Båreborg

Ingredienser

(För 11 personer, däraf 5 barn)

Recept:
20 skifvor fläsk, ung 9 cm långa, 6 cm breda, ¾ cm tjocka
4 st ägg
1 kkp hvetemjöl
1½ liter mjölk

Beredning

Fläskskifvorna stekas vackert ljusbruna på båda sidorna i en förut upphettad gjutjärnspanna. Om det blir mycket flott på pannan, afhålles en del, men så mycket som 3-4 msk lämnas kvar. Äggen söderslås i ett stenfat eller en bål, en del af mjölken tillsättes. Mjölet hälles i ett annat fat, den tunna äggblandningen iröres sakta och jämnt, så att inga klimpar finnas, och resten af mjölken tillsättes. Alltsammans hälles i den heta gjutpannan med flottet, får sakta koka 10-15 minuter under jämn omrörning. Hälles upp på karott och serveras till det stekta fläsket.

Recept från: Bondhustrun Maria Johansson i Höckgården, Båreborg, Västergötland.
Upptecknat: 1901 av Maria Stigell. (Uppsala 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 02 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.