Paltbröd med fläsksås från Karlstad

Ingredienser

(hvardagsrätt)
3 paltkakor
Vatten
Salt efter smak

Beredning

Palten skäres i bitar och lägges i en gryta. Vatten tillsättes så mycket att det står öfver palten. Detta får nu stå ungefär 1 timme eller till dess palten genomdränkts med vatten. Saltas efter smak.

Ingredienser

Fläsksås:
5 fläskskifvor
3 msk mjöl
4 à 5 kkp paltspad

Beredning

Fläsket skäres i tärningar och lägges i en stekpanna att brynas. Mjölet tillsättes under vispning. Vattnet påspädes och såsen får koka upp under fortsatt vispning.

Recept från: Arbetarfamilj i Karlstad, Värmland.
Upptecknat: 1897 av Aurora Richter (Uppsala 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 01 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.