(För 8 personer)
6 hg oxkött
4 kkp skummjölk
½ tsk starkpeppar
2 msk vetemjöl
4 msk potatisgryn
2 ägg
2 msk salt
1 tsk brun farin
Till stekning:
Flottyr
Till såsen:
2 msk mjöl
Köttet skäres i bitar och males 2 ggr genom köttkvarn. Potatisgryn, mjölk, mjöl, salt, ägg, socker och peppar blandas med köttet och arbetas väl. En stekpanna upphettas och flottyr smältes häri. Av färsen formas bullar, som brynas väl på båda sidor, läggas upp i pannan, vispas. När alla bullarna brynts, lägges de tillbaka i pannan, överhälles med skyn och vatten och får sakta koka under 30 minuter. Bullarna tages upp och skyn avredes med mjölet utrört med litet vatten och får koka 5 minuter, smaksättes med salt.
Recept från: Bondhustrun Anna Eriksson, Gräsås, Alster, Värmland.
Upptecknat: Den 17 augusti av Greta Lundgren (Uppsala 29403:18a-b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer