Fårstufning från Karlstad

Ingredienser

(Söndagsrätt)
2 kg bringa
4 liter vatten
2 msk salt
1 knippa dill
12 hvitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
1 kålrot
6 små morötter
5 små palsternackor
2 liter potatis

Beredning

Köttet tvättas och skäres i lagomt stora bitar. Påsättes i en gryta med vatten, salt, peppar och dill. Köttet får nu koka tills det är halfkokt. Något af buljongen aftages till soppa. Rotfrukterna ansas på vanligt sätt. De största potatisarna skäres itu och de öfriga rotfrukterna i tärningar. Allt får nu koka tills rotfrukterna börjat mosa sig. Stufningen med sitt spad upplägges på karott och serveras.

Recept från: Arbetarfamilj i Karlstad, Värmland.
Upptecknat: 1897 av Aurora Richter (Uppsala 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 01 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.