(hvardagsrätt)
3 liter fläskspad
2/3 liter mjölk
½ kålrot
2 morötter
1 palsternacka
5 större potatisar
Några kryddpepparkorn
1 mindre bit krossad ingefära
1 mindre kkp helgryn
½ msk mjöl
Fläskspadet påsättes i en gryta. Grynen, peppar och ingefära tillsättes. Detta får nu koka tills grynen äro något kokta. Rotsakerna ansas på vanligt sätt. Morötterna och palsternackan skäres i strimlor, kålroten och den råskalade potatisen i större tärningar. Morötterna, kålroten och palsternackan iläggas och när detta hafva kokat en stund ilägges potatisen. När denna är färdigkokt tillsättes mjölken och soppan får koka upp, hvarefter den afredes, om man så vill, med mjölet utrördt i litet mjölk.
Recept från: Arbetarfamilj i Karlstad, Värmland.
Upptecknat: 1897 av Aurora Richter (Uppsala 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer