Värmlandssoppa från Arvika

Ingredienser

(För 9 personer)
½ kg salta fläsksvålar och ben
5 liter vatten
1 kkp hafregryn
1½ liter potatis
2 morötter
1 kålrot
½ liter mjölk
En knifsudd starkpeppar

Beredning

Fläsksvålar och ben påsättas i det kalla vattnet och få koka omkring 2 timmar, då grynen tillsättas. Härefter kokas potatisen, kålroten och morötterna och skäras i bitar, samt läggas i soppan. När de äro kokta, tillsättes pepparn och mjölken, hvarefter alltsammans får ett uppkok och soppan är färdig att serveras.

Recept från: Torparhustrun Johanna Andersson, Mossvik, Arvika, Värmland.
Upptecknat: Den 1 augusti 1899 av Nanna Norbäck (Uppsala 29403:18 a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 26 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.