Kalvsylta från Närtuna

Ingredienser

1 kalvhuvud
4 kalvfötter
10 lagerblad
15-20 kryddpepparkorn
12 medelstora lökar
3 msk stött kryddpeppar
Salt

Beredning

Huvudet klyves. Huvudet, fötterna, pepparkornen och lagerbladen sättes på i kallt saltat vatten och få koka till dess köttet är mjukt och lossnar. Sedan skräds detta, dvs man skär bort allt kött och brosk, som finnes på benen och hackar det väl. Den hackade löken blandas i och allt slås tillbaka i det silade spadet. Den stötta pepparn tillsättes och allt får ett uppkok. Hälles upp i formar och ställes på svalt ställe att stelna.

Recept från: Bonden Enok Persson, Söderby gård, Närtuna, Uppland.
Upptecknat: Den 5 augusti 1910 av Anna Wåhlén. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 mars 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.