Paltbröd från Frötuna

Ingredienser

Till blod efter en stor gris
13 kg groft rågmjöl
5½ l vatten
10 öre jäst

Beredning

Mjölet slås i ett tråg, sedan slås den uppvärmda bloden och vattnet på, samt sist jästen som först måste friskas upp med litet mjölk. Degen får nu stå och jäsa, när den jäst nog så börjar man bruka den och man får då ofta bruka in mer mjöl. Paltbrödsdegen måste vara fastare än annan deg, ty om den ej är nog fast spricker den. Man bakar ut den i tjocka kakor som pickas och sedan de jäst upp insätter man dem i ugn som ej får vara för tvärvarm. När kakorna äro färdiga äro de fasta och lätta. De upphängas sedan i taket för att torka innan de användas.

Recept från: torparen A Aronsson under Björnö, Frötuna, Uppland.
Upptecknat: 15 aug 1899 av Greta Billmansson. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 25 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.