Recept:
2 hg hackat kött
½ kkp skorpbröd
1 kkp mjölk
2 msk flottyr
1 ägg
1 rödlök
1 struken sked salt
1 sked hvetemjöl
1 nypa kryddpeppar
1 nypa hvitpeppar
Skorpbrödet blötes i mjölken o blandas väl med köttet, tillika med salt, kryddor, det vispade ägget o den hackade samt frästa rödlöken. Med två skedar formas runda bollar, som stekas bruna i den upphettade flottyren. I flottyren fräses sedan 1 sked mjöl, detta utröres med så mkt vatten att det blir en lagom sås, som hälles öfver köttbullarna.
Recept från: Banvakten Alfred Hellström, Gunsta, Funbo, Uppland.
Upptecknat: Den 5 augusti 1898 av E Östman. (Uppsala 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer