Färsk palt från Funbo

Ingredienser

Recept:
1 kanna blod
3 kvarter svagdricka
½ tsk hvitpeppar
1 liten näfve salt
4 rödlökar
Sammanmalet rågmjöl

Beredning

Bloden silas genom durkslag och blandas med drickat, salt och kryddor ilägges. Därefter ivispas så mycket rågmjöl att det blir som en lös deg, sist iröres den skalade, fint hackade och stekta rödlöken. En stor järngryta hälles half med vatten och sättes öfver elden, däri lägges 1 näfve salt. Medan detta kokar bakas paltar af en hands storlek, som läggas i det kokande vattnet. De äro färdiga då de äro riktigt genomkokta, som afprofvas genom att taga upp en palt och skära den midt itu.

Recept från: Smeden och torparen AG Sandström, Gunsta, Funbo, Uppland.
Upptecknat: 5 juli 1898 av E Östman. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 25 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.