Köttsoppa från Växjö

Ingredienser

(För 7 personer)
1 kg fårkött
3 liter vatten
3 morötter
3 palsternackor
2 st purjolökar
½ liter potatis
Salt

Beredning

Köttet (af bogen) tvättas i kallt vatten. Det lägges i en järngryta tillsammans med vattnet, de ansade och tvättade morötterna och palsternackorna samt purjolöken. Saltas och några pepparkorn tillsättes. Om halfannan timme, eller då köttet i den närmaste är kokadt, ilägges potatisen, skalad och skuren i bitar. Den skäres i bitar därför att soppan som ej afredas, skall blifva simmig af stärkelsen i potatisen. När denna är kokad är soppan färdig.

Köttet upplägges på en tallrik och soppan slås upp i en skål. Köttet ätes till soppan, men serveras ej skuret i denna.

Recept från: Snickarehustrun Ida Olin, Växjö, Småland.
Upptecknat: Den 14 augusti 1901 av Signe Engström (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 22 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.