Hack-korf från Salem

Ingredienser

1 hjärtslag af oxe
Hufvud och fötter af en oxe
5 kg korngryn
Vatten
3 kkp salt
75 g kryddpeppar
25 g starkpeppar
¼ kg lök
2 msk mejram
32 meter krokfjälster

Beredning

Hufvudet klyfves och hjärnan urtages. Mulen och fötterna sköljas och skållas i kokhett vatten, så att hår och klöfvar lossna. Hjärtslag, hufvud och fötter lägges i vatten ett dygn, hvarunder vattnet bytes ett par gånger. Alltsammans påsättes sedan i så mycket kallt vatten att det står nätt och jämt öfver köttet. När spadet kokat upp skummas det, och köttet får koka tills det är mört, eller tills hufvudköttet lossnar från benen. Det tages upp och då det är något afsvalnat borttages körtlar, senor, ben och dylikt och köttet skäres i tärningar och drifves en gång genom köttkvarn tillsammans med löken. I 15 liter af köttspadet få korngrynen koka tills de bli mjuka. Då denna gröt afsvalnat blandas den med det malda köttet, de stötta kryddorna och saltet. Massan arbetas tills alltsammans blifvit väl blandat. Stoppas sedan i väl rengjorda krokfjälster till små korfvar af 2 cm längd. De hängas upp för att torka.

Recept från: Arrendatorshustru Charlotta Carlsson, Salem, Södermanland.
Upptecknat: Den 8 augusti 1905 av Clara Svensson (Uppsala 29403:16)
Kommentar: Krokfjälster kommer från en bit av tarmen som ringlar sig. Krokfjälster kan vara från nötkreatur, oxe eller gris, varav det sistnämnda är något tunnare.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 12 mars 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.