Paltbröd och fläsk från Kristdala

Ingredienser

(För 14 personer)
1 kaka paltbröd
Salt
Fläsk

Till sås:
1 stop mjölk
4 msk hvetemjöl
Salt

Beredning

Paltbrödet lägges i vatten kvällen förut och får stå öfver natten och ”blötna”. Paltbrödet saltas och får sedan koka ungefär ½ timme. Fläsket skäres i tjocka skifvor och stekes och upplägges.

Såsen:

Till fläskflottet i pannan hälles mjölken. När den kokar upp vispar man i mjölet, hvilket förut blifwit utrördt i litet mjölk. Såsen saltas och får koka en stund.

Recept från: Arrendatorshustru Kristina Danielsson, Prästgården, Kristdala, Småland.
Upptecknat: Den 10 augusti 1901 av Maja Meurling (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 21 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.