Blod
Groft rågmjöl
Jäst sirap
Svagdricka
Salt
mejram
Blodet silas och vispas väl tillsammans med drickat. Mjölet, saltet och den upplösta jästen tillsättas, degen arbetas och ställes att jäsa. När den jäst upp tillsättes sirap och mejram, den får sedan ännu en gång jäsa. Den bakas sedan ut till tunna kakor med hål i midten. Bröden sättes åter att jäsa och gräddas. De hänges sedan upp på stänger att torka.
Recept från: Skomakarhustrun Johanna Ferm, Gärdserum, Småland.
Upptecknat: Den 12 juli 1905 av Maria Boman (Uppsala 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer