Palt från Ljungby

Ingredienser

1 liter svinblod
1/3 liter mjölk eller dricka
Ett par stycken råa, rivna potatisar
Sirap
Ingefära
Peppar
Salt
Litet lök
Grovt rågmjöl, så degen blir lagom fast

Till fyllning:
Ister
Salt
Peppar

Beredning

Blodet silas och vispas, varefter mjölken eller drickat vispas i och den råa rivna potatisen och kryddorna tillsättas. Sist så pass mycket mjöl att man kan få en ringel (ring) att ligga kvar på smeten.

Man doppar händerna i kallt vatten och klappar till kakor av smeten som fylles med den i bitar skurna och kryddade istern. Lägger så palten i kokande saltat vatten att koka ¾ timme ungefär. Serveras med lingon.

Recept från: Stina Johansson, Trekanten, Ljungby, Småland.
Upptecknat: Den 4 juli 1911 av Märta Elferson (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 21 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.