(För 7 personer)
1½ kg oxkött (ytterlår)
1 msk salt
1 tsk stött kryddpeppar
3 kkp vatten
3 liter potatis
vatten
salt
Sås:
Köttsky
2 msk hvetemjöl
Vatten
Köttet tvättas i kallt vatten samt brynes i en upphettad järngryta. Därefter saltas det och beströs med kryddpeppar samt spädes med kokande vatten och får steka tills det är mjukt och genomstekt (omkring 3 timmar). Allt emellanåt spädes det med vtten.
Sås beredes af köttskyn, som afredes med hvetemjöl, utrördt i vatten, saltas, om så behöfs, och får koka en stund.
Recept från: Hemmansägarehustrun Emma Johansson, Önnarp, Skärstad, Småland.
Upptecknat: 1902 av Anna Svensson (Uppsala 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer