Kroppkakor från Kläckeberga

Ingredienser

¾ råriven potatis
¼ kokt söndermosad potatis
Så mycket kornmjöl att smeten blir halvfast
Rätt mycket salt
Litet peppar

Till fyllning:
Salt fläsk eller sill

Beredning

Potatisen rives, hälles i en sikt, så att det mesta vattnet rinner av. Bottensatsen i det kärl vattnet rinner i tages vara på och blandas med smeten. Så tillhälles den kokta mosade potatisen och kornmjölet och kryddorna. Smeten arbetas tills den ser jämn och smidig ut. Då formar man med händerna runda kakor, gör ett hål i mitten, lägger i det skurna fläsket eller sillen, trycker till hålet och glättar till kakan så att den ser jämn ut. Nedlägges försiktigt i kokande saltat vatten och får koka ungefär 1 timme.

Serveras med smält smör eller grädde.

Recept från: Gerda Karlsson, Kraflösa, Kläckeberga, Småland.
Upptecknat: Den 12 augusti 1911 av Märta Elferson (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 21 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.