Grytstek från Bankeryd

Ingredienser

2 kg oxstek
1½ liter vatten
1½ msk salt
1 rödlök
15 kryddpepparkorn

Till såsen:
2 kkp grädde
2 msk mjöl

Beredning

2 dl vatten hälles i en stekgryta. Däri lägges det tvättade köttet. Stekgrytan sättes öfver elden och köttet kryddas med salt, kryddpeppar och rödlök. När vattnet kokat in, påspädes mera och steken vändes. Så späder man och vänder steken, tills den är alldeles brynt. Då spädes återstoden af vatten på, och köttet kokar däri, tills det är mört. Då tar man upp det och silar köttskyn och slår den sedan tillbaks i grytan. Såsen afreds med vatten och mjöl och spädes med grädde.

Recept från: Hälftenbrukarhustrun Maria Andersson, Attarp, Bankeryd, Småland.
(Kommentar: En hälftenbrukare skötte en gård som ägdes av någon annan, mot det att han fick hälften av gårdens avkastning)
Upptecknat: Den 21 juli 1904 av Anna Räf (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 21 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.