Att salta skinkor från Kläckeberga

Ingredienser

Till varje skinka tages:
13/4 skålpund grovt salt (=7½ hg)
4 lod salpeter (= 53 g)
5 lod starkpeppar (= 66 g)

Beredning

Detta stötes och delas i 4 delar. En del ingnides varje dag i skinkan. Sedan gnides den över med 1 kvarter sirup (=3 dl). Skinkan saftar sig och får ligga i sin lake i fem veckor, öses varje dag. Därefter rökes den.

Är skinkan mycket stor tages något mera salt. Stora skinkor bör ligga längre tid i lake än små.

Recept från: Gerda Karlsson, Kraflösa, Kläckeberga, Småland.
Upptecknat: Den 12 augusti 1911 av Märta Elferson (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 21 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.