Lungmos från Bankeryd

Ingredienser

(För 12 personer)
En kalvränta (huvud, lungor, hjärta och fötter)
3 lit vatten
2 hg fläsk
2 tsk salt
½ tsk peppar

Beredning

Den iordninggjorda räntan lägges i vatten dagen innan, vattnet bytes flera gånger och alltsammans tvättas väl. Sättes på jämte fläsket i kallt vatten, då det kokar upp, skummas väl. Får koka tills köttet blir mjukt (ungefär 1½ timme), då det tages upp och får svalna. Köttet skiljes från benen, skäres i bitar och males. Spadet silas och hälles åter i grytan. Det malda köttet lägges i spadet och alltsammans får koka 5 min, varefter det smaksättes med salt och peppar. Hälles upp i form eller karott och serveras kallt.

Recept från: Bondhustrun Elin Johansson, Kolaryds by, Bankeryd, Småland.
Upptecknat: Den 5 augusti 1911 av Karin Bruno. (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 20 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.