(För 6 personer)
2,2 kg kalfbringa
1 msk smör
2 msk hvetemjöl
1½ msk salt
1 tsk kryddpepparkorn
1½ liter vatten
Bringan knäckes, tvättas i kallt vatten och skäres i bitar. Smöret smältes i en järngryta, köttet nedlägges jämte kryddorna, mjölet vispas tillsammans med vattnet och hälles öfver. Det får därefter koka med tätt slutet lock 2-3 timmar, tills det blir mört. Under kokningen omröres ibland samt spädes med vatten ifall så behöfves.
Recept från: Bonden Johan Enström, Bondersbyn, Kalix, Norrbotten.
Upptecknat: Den 4 augusti 1906 av Maja Åkerström (Uppsala 29403:19)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer