Kalops från Harlösa

Ingredienser

½ kg oxkött (tunna bringan)
½ msk salt
1 tsk socker
2 lagerblad
Några krydd- och starkpepparkorn
2 msk mjöl
Vatten (kokande)

Beredning

Köttet tvättas, torkas med en duk och skäres i bitar hwilka nedläggas i en väl uppvärmd stekgryta att brynas utan flottyr (köttet var talgigt). När köttet är brynt tillsättas kryddorna och kokande vatten på spädas att det står i jämnhöjd med köttet. Kalopsen får derefter koka med tätt slutande lock 2 timmar. Köttet upplägges på karott. Såsen afredes med hvetemjöl utrördt i litet vatten och får ett godt uppkok, hvarefter den silas öfver köttet. Serveras med potatis.

Recept från: Lantbrukarhustru Carin Billström, Harlösa, Skåne.
Upptecknat: Den 15 juli 1905 av Svea Möller.(Uppsala 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.