½ kg oxkött (tunna bringan)
½ msk salt
1 tsk socker
2 lagerblad
Några krydd- och starkpepparkorn
2 msk mjöl
Vatten (kokande)
Köttet tvättas, torkas med en duk och skäres i bitar hwilka nedläggas i en väl uppvärmd stekgryta att brynas utan flottyr (köttet var talgigt). När köttet är brynt tillsättas kryddorna och kokande vatten på spädas att det står i jämnhöjd med köttet. Kalopsen får derefter koka med tätt slutande lock 2 timmar. Köttet upplägges på karott. Såsen afredes med hvetemjöl utrördt i litet vatten och får ett godt uppkok, hvarefter den silas öfver köttet. Serveras med potatis.
Recept från: Lantbrukarhustru Carin Billström, Harlösa, Skåne.
Upptecknat: Den 15 juli 1905 av Svea Möller.(Uppsala 29403:14)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer