Torrköttsoppa från Luleå

Ingredienser

(För 8 personer)
1½ kg lufttorkadt nöt- eller renkött
2½ kanna vatten
1 kkp helgryn
2 medelstora morötter
2 medelstora palsternackor
½ kålrot

Beredning

Köttet styckas i bitar och lägges i vatten kvällen förut. Sedan sköljer man det mycket väl och lägger det i en panna med kallt vatten. När det kokat upp skummas det noga och får koka tills det är färdigt (omkring 5 timmar). Helgrynen läggas en stund i blöt i kallt vatten, tillsättas efter skumningen. Omkring 1 timme före anrättandet ilägges de skalade, sköljda morötterna, palsternackorna och kålroten. När de äro mjuka, tas de upp, skäras i bitar och lägges ned i soppan igen, som nu är färsig att serveras. Soppan kan afredas med litet mjölk. Om man så vill, kan man äfven tillsätta potatis.

Recept från: Drängen Johan Palmgren, Luleå, Norrbotten.
Upptecknat: Den 23 juli 1906 av Ingegerd Wahlgren (Uppsala 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 13 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.