Torkadt fårkött från Tuna

Ingredienser

5 kg kött
15 msk salt
8 msk socker
4 msk salpeter

Beredning

Köttet nedlägges i en lagom stor bytta med salt i botten, sedan köttet ingnidits med salpeter och socker, sedan läggs det hvarvtals med salt, köttet bör vara hårdt packat. Salt bör dock strös ofvanpå alltsammans. Ofvanpå saltet lägges en botten med tyngd, får stå så i 14 dagar. Det torkas sedan i bakugn, sedan man slutat baka, medan ugnen ännu r varm. Köttet lägges i en långpanna och torkas på en natt. Man bör dock se till det emellanåt, ty det får ej vara för varmt, ty köttet kan lätt brynas. Sedan det r torrt upphänges det på krokar i visthusboden. Kan användas till smörgåsbordet, uppskuren eller ock kokas det som vanligt salt kött.

Recept från: Bondhustrun Maria Åström, Rude, Tuna, Medelpad.
Upptecknat: Den 4 augusti 1902 av Anna Söderbaum (Uppsala 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 13 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.