Kalops med potatis från Gällivare

Ingredienser

(För 2 personer)
4 hg oxkött
1 msk mjöl
1 msk smör
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
Salt
Varmt vatten
3 stora potatisar

Beredning

Köttet skäres i bitar och bultas. En stekgryta upphettas, smöret lägges i och när det är brunt nedläggas köttbitarna och brynas på båda sidor. Mjölet strös öfver köttet och kryddpepparkornen, lagerbladen och vattnet sättes till. Kalopsen får koka tills köttet är mjukt. Potatisen skalas, saltas och kokas och ätes till kalopsen.

Recept från: Rälsläggare M Nilsson, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 14 augusti 1906 av Sonja Bosaeus (Uppsala 29403:10)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.