(För 6 personer)
5 hg benfritt fläsk (saltadt)
1 kålrot (medelstor)
16 större potatisar
½ tsk ingefära
Salt
Fläsket får ligga i friskt vatten öfver natten, innan det skall begagnas. Det påsättes vid kokningen i varmt vatten och får koka i kort spad, dock så att detsamma alltid står öfver fläsket. Kålroten och potatisen skalas och sköljes väl. Kålroten skäres i större tärningar och lägges ner till fläsket, när detta kokat omkring 1 timmes tid. När nu fläsket och kålroten kokat tillsammans ½ timme, lägges den hela potatisen till dessa och allt får nu ytterligare koka ½ - ¾ timme med tätt slutet lock. Om så behöfs, påspädes emellanåt litet kokande vatten.
Fläsket serveras skuret i skifvor på ett fat. Kålroten och potatisen mosas med en gaffel eller ”potatisstamp”, afsmakas med ingefära och med salt, om så behöfs. Mosen serveras i karott till fläsket.
Hvardagsrätt. Middagsrätt.
Recept från: Kusen Bengtsson, Skönvik, Skön, Medelpad.
Upptecknat: 1897 av Jenni Bünsow (Uppsala 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer