(För 6 personer)
2 liter blod
½ liter dricka
10-12 kkp groft rågmjöl
3 msk sirap
En nya ingefära
1½ msk salt
1 tsk kryddpeppar
1 hg finhackad njurtalg
1 hg svinister
3 små rödlökar
Blodet silas genom en fin sil, drickat och sirapen tillsättes. Njurtalgen hackas eller skäres i små tärningar och smältes öfver sakta eld, tills den börjar brynas, men får ej bli brun. Den ganska finhackade löken får fräsa upp tillsammans med njurtalgen och till sist äfven svinistret, hvarefter allt slås tillsammans med blodet och mjölet ivispas, tills smeten blir så tjock att den börjar ringla sig omkring vispen. Kryddorna tillsättas. 1 – 2 hemtare (i brist på formar) smörjas med svinister och fyllas ungefär till ¾ md smeten. Locket lägges väl öfver hemtaren, hvilken sedan ställes i en stor kastrull fylld med kokande vatten. Vattnet bör ej få gå högre än ¾ upp på hemtaren, ty i annat fall kan det lätt koka in i densamma, hvarigenom puddingen blir lös och dålig.
Puddingen bör sakta, men jämnt få koka omkring 2 timmar. För att vara säker på att den är kokt, bör man innan den upptages, probera den med en vispkvist (sticka). Är den då ännu ej färdig, måste man låta den koka ännu en stund.
Vill den ej lossna ur hemtaren och låta sig uppstjälpas, serveras den på fat, skuren i vackra bitar, och ätes med lingon eller skiradt smör eller stekt fläsk, i enklaste fall utan någonting alls.
Hvardagsmat. Middagsrätt. Resterna stekas till frukost.
Recept från: Kusken Bengtsson, Skönvik, Skön, Medelpad.
Upptecknat: 1897 av Jenni Bünsow (Uppsala 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer