Märgben från Gällivare

Beredning

Benpiporna af renens ben afhuggas och lägges i kokande och saltadt vatten att koka i 20 à 30 minuter, hvarpå de upptagas och klyfvas med en yxa. Vid förtäringen uttages märgen och ätes med kokt lefver, helst till frukost och kvällar.

Anm. Märgbenen bör serveras så varma som möjligt.

Norrbottningens favoriträtt. Ätes mest vintertid.

Recept från: Bonden Dynesius, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 19 juli 1898 av Ingrid Bosaeus (Uppsala 29403:10)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.