Benpiporna af renens ben afhuggas och lägges i kokande och saltadt vatten att koka i 20 à 30 minuter, hvarpå de upptagas och klyfvas med en yxa. Vid förtäringen uttages märgen och ätes med kokt lefver, helst till frukost och kvällar.
Anm. Märgbenen bör serveras så varma som möjligt.
Norrbottningens favoriträtt. Ätes mest vintertid.
Recept från: Bonden Dynesius, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 19 juli 1898 av Ingrid Bosaeus (Uppsala 29403:10)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer