(För 7 personer)
6 liter vatten
1 kg salt svinkött (refbensspjäll och sidfläsk)
2 stora kålrötter
12 potatis
2 morötter
4 kkp mjölk
12 msk hvetemjöl
2 kkp flott
1 msk mejram
Köttet tvättas i hett vatten och lägges i kallt vatten dagen före begagnandet. Sättes på i kallt vatten. Då det kokat upp skummas det, hvarvid en del af det feta hälles i en skål och sparas. Då köttet är färdigt tages det upp. De skalade, sköljda och i bitar skurna rötterna iläggas, likaså de skrapade, sköljda och bitar skurna morötterna. Då rötterna äro halfkokta ilägges potatisen, som är skalad, sköljd och skuren i bitar. Köttet skäres i lagom stora bitar och ilägges, då potatisen är kokt.
En smet göres af 2 kkp mjölk och 11 msk mjöl. Häraf tages matskedsvis och hälles ner i den kokande soppan. Då klimparna kokat 5 minuter redes soppan af med resten af mjölken och mjölet. Soppan får ett uppkok.
Då soppan är upphälld i soppskålen tillsätts mejram, som är finstödt och flottet. Smakas af och serveras.
Recept från: Bondhustru Märta Andersson, Färdsjö, Rogsta, Hälsingland.
Upptecknat: Den 31 juli 1906 av Elsa Gustafson (Uppsala 29403:8)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer