½ kg rökadt fläsk
2 liter potatis
2 msk salt
½ tsk stott hvitpeppar
Vatten
Fläsket skäres i 1 cm tjocka skifvor. Potatisen sköljes och skalas. I en gryta lägges ett hvarf af potatisen, derpå fläsk, så åter potatis och så fortsättes tills allt är nedlagdt. Salt och hvitpeppar strös ofvanpå och så mycket kallt vatten påhälles, att öfversta hvarfvet potatis ej ligger i vatten. Grytan sättes nu på elden och allt får sakta koka ungefär 1 timma. Obs! Öfversta hvarfvet skall vara potatis.
Ätes till middag, mest på vintern.
Recept från: Bönder och torpare i Stora Tuna, Dalarna.
Upptecknat: 1897 av Kerstin Wickbom (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer