2 kg bringa eller slagsida af nötkött
3 liter vatten
5 msk salt
Sås:
2 msk smör eller flottyr
1½ msk mjöl
5 kkp köttspad
1 msk salt
3 msk rifven pepparrot
Köttet sättes på i varmt, ej kokande, vatten och får hastigt koka upp, då det skummas. Saltet ilägges och alt får koka vid pass 3 timmar. Köttet upptages, skäres i lagom stora bitar och serveras med pepparrotssås och potatis.
Såsen:
Smöret eller flottyren smältes i en kastrull, mjölet iröres och spädes med köttspad. Salt och riven pepparrot tillsättes, hvarefter såsen får koka 10 minuter, afsmakas samt serveras i särskild kopp till köttet.
Upptecknarens kommentar: ”Stora Tuna socken, Dalarna, i alla samhällsklasser”
Upptecknat: 1897 av Kerstin Wickbom (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer