Pepparrotskött från Stora Tuna

Ingredienser

2 kg bringa eller slagsida af nötkött
3 liter vatten
5 msk salt

Sås:
2 msk smör eller flottyr
1½ msk mjöl
5 kkp köttspad
1 msk salt
3 msk rifven pepparrot

Beredning

Köttet sättes på i varmt, ej kokande, vatten och får hastigt koka upp, då det skummas. Saltet ilägges och alt får koka vid pass 3 timmar. Köttet upptages, skäres i lagom stora bitar och serveras med pepparrotssås och potatis.

Såsen:

Smöret eller flottyren smältes i en kastrull, mjölet iröres och spädes med köttspad. Salt och riven pepparrot tillsättes, hvarefter såsen får koka 10 minuter, afsmakas samt serveras i särskild kopp till köttet.

Upptecknarens kommentar: ”Stora Tuna socken, Dalarna, i alla samhällsklasser”
Upptecknat: 1897 av Kerstin Wickbom (Uppsala 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.